dilluns, 9 de novembre del 2015

Demòcrates de Catalunya, un partit nou

El trencament d'Unió Democràtica de Catalunya va propiciar el naixement de Demòcrates de Catalunya, però no va ser fins ahir, quan es complien 84 anys de la fundació d'UDC, que el nou partit va fer el seu congrés fundacional. No és gens casual la data perquè Demòcrates es declara hereu dels principis fundacionals d'Unió, que va néixer com a partit catalanista i d'inspiració cristiana el 1931, perquè volia fer un pas endavant més enllà del que estaven disposats a fer els partits tradicionalistes i la Lliga. Hi ha doncs similituds amb la situació actual, perquè la gent de Demòcrates va intentar canviar des de dins Unió i no se'n va sortir. La volien al costat dels anhels de la majoria del poble català i, per tant, lluny dels desitjos de qui controlava el partit. La sortida del nucli independentista per fer costat al president Mas va ser la gènesi del nou partit. Trencada la federació de CiU, Demòcrates va ser a Junts pel Sí i farà coalició amb CDC i Reagrupament a les eleccions espanyoles amb el nom de Democràcia i Llibertat, però la seva voluntat és actuar com un partit, sense voluntat d'anar necessàriament junt amb cap altre.

Demòcrates vol ser un nou partit també en el seu funcionament i per això parla de voluntaris i no de militants. És una fórmula nova, més propera als grans partits americans que no pas a la tradició europea. El temps haurà de dir el favor que li atorguen els ciutadans, però de moment s'ha situat al costat del dret dels catalans a decidir el seu camí i dels partits que aposten per la independència. 

Reivindiquen el llegat polític d'Unió del 1931 i han començat el seu camí en uns temps nous per a la política catalana, com ho van fer el 1931.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada