dilluns, 11 de juliol del 2016

Theresa May serà la nova líder dels 'tories

Andrea Leadsom abandona la cursa pel lideratge del Partit Conservador després de rebre dures crítiques per suggerir que la seva condició de mare la feia una candidata millor.

Theresa May, de 59 anys, fins ara ministra de l’Interior del govern del dimissionari David Cameron, serà la nova primera ministra britànica després que aquest dilluns, per sorpresa, l’altra candidata 'tory' per ocupar Downing Street, Andrea Leadsom, anunciés la seva retirada. May serà la segona dona del Regne Unit que ocupi el càrrec, després de Margaret Thatcher, que ho va fer entre 1979 i 1990.


Leadsom ha comparegut avui davant de la porta de casa seva i llegia la mateixa carta de renúncia que, al matí, havia enviat a Graham Brady, cap del comitè 1922 que vetlla pel procés d’elecció de líder dins dels conservadors. Leadsom, però, no ha donat  cap explicació convincent sobre els motius concrets que la han dut a fer el pas. Però l’escruti per part de determinada premsa a què ha estat sotmesa des que dijous passat va aconseguir la nominació de 89 diputats 'tories' han estat insuportables.

Els grans interrogants sobre la veracitat del seu currículum a la City -el districte econòmic de Londres- que havia facilitat i l’impacte negatiu d’una entrevista a 'The Times' el cap de setmana, en què va insinuar que la seva condició de mare de tres fills la capacitaven més que May, que no en té, per tenir cura del futur del país, han acabat amb les esperances de Leadsom pràcticament abans que comencessin.

A la carta adreçada a Brady, la ja excandidata ha justificat la seva retirada pel suport majoritari obtingut per May entre els parlamentaris, així com la necessitat d’estabilitzar la situació política del país el més aviat possible amb un govern fort. Amb tot, aquestes excuses no han canviat gens des que va quedar finalista de la cursa 'tory' dijous passat. Així, qui s’havia presentat com a abanderada d’una nova forma de fer política no vinculada tradicionalment a la maquinària del partit ha estat engolida per aquesta mateixa maquinària en un tres i no res. La seva exposició de motius, de fet, deixa molts interrogants oberts sobre les veritables raons últimes de l’espantada.

Poc després de la breu intervenció pública d’Andrea Leadsom, amb una declaració des del Parlament Graham Brady ha ratificat M ay, de 59 anys, com a nova líder del partit. A la pràctica, serà coronada en el proper congrés conservador, a principis d’octubre. El gran interrogant que encara no s'ha resolt és el calendari efectiu de la substitució de May per Cameron. La mundança de Downing Street podria tenir lloc abans que acabés la setmana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada